Hernieuwde aandacht voor de profielen van Patricia de Martelaere, Marek van der Jagt en Nanne Tepper
Sinds Das Zahngold in de header een eigen ‘pagina‘ heeft voor Babel & Voss Uitgevers, de uitgeverij van de hoofdredacteur, is deze pagina het meest gelezen onderdeel van de website geworden.
Wat niet wil zeggen dat dit ook het grondigst gelezen gedeelte is. Er zijn artikelen op de site die afgelopen maand langer, en waarschijnlijk ook beter zijn gelezen. Al moet worden aangetekend dat ook de lengte van deze artikelen hieraan kan hebben bijdragen: de pagina over Babel & Voss is relatief kort, en eerder uitgelezen dan de langere stukken over auteurs als Jan Arends, Marek van der Jagt of Patricia de Martelaere.
Kijken we naar de intensiefst (langst) gelezen stukken van november, de zg. Leespaarden, dan is hun volgorde (met tussen haakje de gemiddelde leestijd):
1. (re) ‘Alles moet kloppen’ – Interview met de Dordtse dichter Jan Eijkelboom (14:25)
2. (-) Recensie van Jan Wolkers’ late roman Brandende liefde (9:47)
3. (2) Heere Heeresma over Jan Arends (8:48)
4. (10) Nederlandse Nazikunst in het Gemeentehuis – het geval Jan van Anrooy (7:51)
5. (re) Leon de Winter schrijft literatuur – Recensie van De ruimte van Sokolov (5:22)
6. (re) Patricia de Martelaere’s brief over haar roman Het Onverwachte Antwoord (5:11)
7. (4) Recensie van Doeschka Meijsing’s romandebuut (1976) Robinson (4:42)
8. (re) Reinjan Mulder over Connie Palmens roman De Wetten (3:38)
9. (3) De ondergang van uitgeverij J.M. Meulenhoff (3:13)
10. (re) Reinjan Mulder: De geboorte van Marek van der Jagt (2:59)
Stukken die in november net niet de Leespaarden-toptien haalden, zijn de recent teruggevonden recensie van Cees Nootebooms roman Rituelen (11), het eerder dit jaar in De Boekenwereld verschenen stuk over de ‘monogamie‘ van Arnon Grunberg (12) en de voorpublicatie uit Thomas Heerma van Voss’ succesvolle boekje Onzichtbare boeken. Deze stukken werden weliswaar alledrie binnen een maand meer dan honderd keer gelezen, maar niet lang genoeg voor een plaats in de toptien. Korter in ieder geval dan het stuk over Arnon Grunberg’s alter ego Marek van der Jagt dat – wellicht mede vanwege de grote Grunberg-tentoonstelling in Amsterdam – nu op plaats 10 terecht kwam.
De necrologie van de Groningse schrijver Nanne Tepper werd in november, twee jaar na zijn zelfgekozen dood op 10 november 2012, plotseling zowel zeer vaak (350 keer) opgevraagd als ook zeer lang (gemiddeld 4:22 minuten) gelezen, en drong daardoor in één keer door tot de ‘Meestgelezen’-rubriek, op deze pagina, waardoor het automatisch uit de Leespaarden-toptien valt.
Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (58) stukken die afgelopen maand gemiddeld minstens eens per dag (>29) zijn geopend, gekeken hoe lang ze zijn blijven ‘openstaan’. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes staat de score van oktober. Staat er ‘re’ achter het rangnummer, dan kwam het stuk al eerder op de Leespaarden top-tien voor maar niet in oktober. Niet meegeteld is de necrologie van Nanne Tepper, die deze maand is doorgedrongen tot de rubriek ‘Meest Gelezen’, rechts op deze pagina. Doel van de Leespaarden is de lezer te attenderen op interessante, maar net wat minder vaak gelezen stukken dan die in de meegelezen toptien. Bron: Google Analytics en Byte. N=2.812 (Google) /15.487 (Byte) / 3.348 (Byte uniek).