Het Rijksmuseum als vliegwiel

Het Rijksmuseum vanuit de directievilla

Door Reinjan Mulder
Stomverbaasd ben ik als patroon van het Rijksmuseum dat juist mijn Rijksmuseum, in eigen huis, een evenement heeft georganiseerd om zg. Platinumleden van de KLM, de grootste veelvliegers die er zijn, feestelijk te belonen. Terecht dat mensen van Extinction Rebellion daar nu in Het Parool tegen protesteren:
Deze week bereikt het Rijksmuseum een nieuw dieptepunt in fossiele sponsoring. In Nederlands grootste kunstmuseum organiseert KLM op 5 september een evenement waarin Platinumleden van spaarprogramma Flying Blue promoveren tot ‘Elite for Life’, als beloning voor tien jaar non-stop veelvliegen. Zij moeten daarvoor in deze periode minstens 383 ton CO2 hebben uitgestoten met vliegkilometers. Dit is 166 keer zoveel als het CO2-budget per persoon tot 2030 volgens het Parijs-akkoord.
Het is natuurlijk een ingewikkeld probleem, en over de sponsoring door ING en zelfs over die in natura (gratis transport) door KLM denk ik redelijk genuanceerd, maar het belonen van uitgerekend de superveelvliegers die ons land nog altijd telt, gaat alle grenzen te buiten.
Zelf neem ik nog altijd braaf de trein naar de Biënnale in Venetië, ten koste van honderden euro’s en twee extra reisdagen, en dan wil je toch niet tegelijkertijd op deze manier de mensen belonen die lak hebben aan de enorme uitstoot van vliegtuigen.

Verscheen eerder in Het Parool van 9 september 2024

Geef een reactie