Juli 2016: Op zoek naar Konstantin Paustovski, Babel & Voss en een gipsen beeld in museum Het Schip
Door onze mediaredactie
UPDATE – Drie onderwerpen sprongen eruit de eerste vakantiemaand van 2016: de 19 jaar oude reportage door de Oekraïne in het voetspoor van Konstantin Paustovski, die 142 werd opgevraagd, het fonds van uitgeverij Babel & Voss, waar zojuist het fotoboek Objectief Nederland van Reinjan Mulder verscheen, en de necrologie van Hanna Mulder-Hulscher (1922-2013), die model stond voor het levensgrote beeld De duikster dat sinds vorige maand in het Amsterdamse Schoolmuseum Het Schip staat.
De pagina over Babel & Voss werd in juli zelfs meer dan 1.583 keer opgevraagd, een verdrievoudiging vergeleken met juni. Ook over de andere twee onderwerpen werd opvallend veel en lang gelezen: gemiddeld 7:37 minuten in het stuk over Paustovski en 5:37 minuten in het stuk over Hanna Hulscher.
Deze laatste twee stukken zorgden er voor dat er, vergeleken met de maand daarvoor, gemiddeld twee keer zo lang in onze stukken werd gelezen als normaal: bijna drie minuten, tegen anderhalve minuut in juni.
Opvallend is ook dat er 15 jaar na de afsplitsing van uitgeverij Augustus nog steeds zo veel interesse is in de troebele geschiedenis van uitgeverij Meulenhoff. Zowel de kroniek van de woelige gebeurtenissen bij Meulenhoff tussen 2001 en 2011 als het profiel van de gefnuikte ‘interim-directeur’ Sander Knol behoorden weer tot de langst gelezen stukken (‘leespaarden’) van de maand.
LEESPAARDEN
De Leespaarden-top-tien van juli (van de best gelezen stukken) ziet er als volgt uit (met tussen haakjes de scores in juni):
1. (re) Nazikunst in het Gemeentehuis – de zaak Jan van Anrooy (gemiddelde leestijd 14:00 minuten)
2. (-) Met Wim Hartog op zoek naar Konstantin Paustovski (7:37)
3. (-) ‘Zij leerde Geldermalsen dansen’ – bij de dood van Hanna Mulder-Hulscher (5:37 minuten)
4. (6) The first cut – bij de dood van Doeschka Meijsing (5:08)
5. (re) Sandra van Beek: Piet Mulder – Schilder van het Betuwse landschap 1919-2001 (5:05)
6. (re) Tien jaar uitgeverij Augustus: de ondergang van J.M. Meulenhoff 2001-2011 (5:02)
7. (3) De prullenmand van meneer Reve hoeven we niet – herinneringen aan Wilma Schuhmacher (3:49)
8. (re) Connie Palmen over Ischa Meijer en De vriendschap (gemiddeld 3:41 minuten)
9. (1) De cultuurkritiek van Gimmick! – bij de dood van Joost Zwagerman (2:42)
10. (10) Uitgeverij Meulenhoff spuit weer modder – bij het ontslag van Sander Knol (2:41)
RECENSIES
Bij de recensies viel op dat voor het eerst het recente stuk over Yannick Dangre het meest (51 keer) werd opgevraagd. Verder was er ook meer (45 keer) dan voorheen vraag naar de recensie van de recent uitgekomen Dagboeken van Doeschka Meijsing.
Voor de tijdens het schoolseizoen veel gevraagde recensies van Connie Palmen’s De Wetten, Jan Wolkers’ Brandende Liefde, Jona Oberski’s Kinderjaren en Leon de Winter’s Supertex en De Ruimte van Sokolov was minder belangstelling dan in de afgelopen maanden. Het is ook vakantie voor de scriptie-schrijvers.
De Leespaarden-toptien wordt opgesteld aan de hand van de cijfers van Google Analytics. Daarbij blijven stukken die volgens de provider (Byte) minder dan één keer per dag (<31) zijn opgevraagd, buiten beschouwing. Ook recensies worden in de leesduur-toptien niet meegeteld.
N=6.525 (bezoek), 2.289 (uniek bezoek), 23.111 (pagina’s).
Bron: Byte (bezoekcijfers) en Google Analytics (tijden)