Meimaand dodenmaand – de best gelezen stukken van mei
Door onze mediaredactie
In de afgelopen maand werden in Das Zahngold veel stukken over de doden opgevraagd, met als uitschieters de recente terugblik op de schrijver Frans Kellendonk, 25 jaar na zijn dood (377 keer), en de herinnering aan Hannelore Grünberg-Klein, de moeder van Arnon Grunberg (224 keer). Daarnaast was er veel vraag naar het 2 jaar oude stuk over begraven en cremeren en het familie-graf op de begraafplaats Deil (142 keer) en de stukken bij de dood van de voormalige NRC Handelsblad-hoofdredacteur André Spoor (59 en 33 keer). De 10 meestgelezen stukken in mei 2015 zijn daardoor:
1. (-) ‘Voortdurend in verzet‘ – 25 jaar na de dood van Frans Kellendonk
2. (2) ‘Het meisje dat er niet had mogen zijn’ – Bij de dood van Hannelore Grünberg-Klein (87)
3. (1) Wie zijn Babel & Voss?
4. (re) Wat een tuttigheid! – Lulu Wang’s Lelietheater revisited
5. (re) Harwich festival of the arts 2015: Piet Mulder’s marine paintings of Harwich and Dovercourt on show
6. (5) Nazikunst in het gemeentehuis? – De zaak Jan van Anrooy
7. (re) Begraven of cremeren? – Dood zijn in het dorp Deil
8. (re) Vallen op ‘iemand die klopt’ – Bij de recensie van Cees Nooteboom’s Rituelen
9. (re) De man van Sissi – Bij de dood van André Spoor
10. (re) Geaarde kunst? Het oorlogs-portret van de Tielse kunstenaar Johan Ponsioen
Bij de oude boekrecensies trok in mei – naast Doeschka Meijsing’s roman Robinson (51 keer) – Jona Oberski’s subtiele oorlogsherinnering Kinderjaren (57 keer) veel lezers.
Verder bleef er aan het slot van de tentoonstelling over ‘geaarde kunst’ in Arnhem veel vraag naar de stukken over 2 kunstenaars in de oorlogstijd: de NSB’er en Schildersgilde-leider Jan van Anrooy (102 keer) en de kritischer ingestelde Tielse fijnschilder Johan Ponsioen (51 keer). En, vooruitlopend op een expositie van de schilder Piet Mulder (1919-2001) in het Engelse stadje Harwich neemt daar nu de belangstelling voor een Engels artikel over zijn zeeschilderijen verder toe. Dat werd in mei 105 keer gelezen.
LEESPAARDEN
Kijken we naar de stukken die het langst – en hopelijk het best – werden gelezen de afgelopen maand, de ‘Leespaarden’, dan scoren daar de recensies op van Leon de Winter’s Supertex en Connie Palmen’s De wetten als gebruikelijk weer erg hoog. Ook de top-10 van de anders-soortige artikelen (met tussen haakjes hun positie in april) bevat weinig echt nieuws:
1. (re) ‘Afgegraven veen was het waarin hij maar moest zien te gedijen…’ Heere Heeresma over Jan Arends (gemiddelde leestijd 15:52 minuten)
2. (re) Wat een tuttigheid – Lulu Wang’s Lelietheater revisited (gem. 11:12)
3. (re) Nogmaals de zaak Jan van Anrooy (8:25)
4. (5) Tien jaar uitgeverij Augustus: de ondergang van uitgeverij J.M. Meulenhoff (7:15)
5. (1) Bij een oude recensie van Cees Nooteboom’s Rituelen (7:12)
6. (10) Rapport Gemeente Geldermalsen bevestigt: Jan van Anrooy miste elk moreel besef (6:51)
7. (re) Marli Huijer en Reinjan Mulder’s Opnieuw beginnen op shortlist Socrates Wisselbeker (6:22)
8. (re) Een historische noodgreep – de ‘making of‘ Connie Palmen (5:48)
9. (6/7) Tranen om Hermes Trismegistos – of W.F. Hermans? Interview met de Hermans-vorser Frans A. Janssen (5:41)
10. (-) ‘Voortdurend in verzet’ – 25 jaar na de dood van Frans Kellendonk (1951-1990) (5:17)
Voor de ‘Leespaarden top-tien’ van Das Zahngold is van de (42) stukken die afgelopen maand gemiddeld minstens eens per dag (>30) zijn geopend, gekeken hoe lang ze gemiddeld zijn blijven ‘openstaan’. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Niet meegeteld zijn de boekrecensies, dit keer van Leon de Winter en Doeschka Meijsing. Doel van de maandelijkse Toptien en de ‘Leespaarden’ is de lezer te attenderen op interessante, soms minder in het oog springende, oudere artikelen.
Bron: Google Analytics en Byte. N=1.884 (sessies vlgs. Google Analytics) / 2.816 (pageviews vlgs. Google), 7.256 (bezoekers vlgs. Byte) en 3.424 (uniek bezoek vlgs. Byte).