Veel gelezen in oktober: Joost Zwagerman’s ‘Gimmick!’, de hiaten in de Oba en het boek ‘Meer Oost’
Door onze mediaredactie
In oktober 2015 kregen zowel Joost Zwagerman’s roman Gimmick! als de dreigende verloedering van de Oba in Amsterdam weer veel belangstelling. Na een opiniestuk over de Oba in de Volkskrant op 27 oktober (met het adres van de site) kwamen er binnen twee dagen meer dan vierhonderd nieuwe lezers voor de recensie van Gimmick! langs, en werden onder het Oba-stuk weer diverse nieuwe verklaringen aangedragen voor het feit dat deze recensie in de Oba onvindbaar is. Met als meest bizarre variant dat de recensie verwijderd zou zijn omdat oud-voetballer ‘Jan Mulder’ (what’s in a name) had laten weten niet geciteerd te willen worden. Een stuk van Reinjan Mulder zou daardoor tegelijk met die van ‘Jan’ uit het computersysteem zijn gewist. Een moderne variant van de schrijftafelmoord?
Een tweede onderwerp dat veel en langdurig aandacht trok waren de herinneringen aan de in de oorlog vermoorde joodse pianist en componist Mischa Hillesum, de broer van Etty Hillesum. Na een vermelding op Facebook’s ‘Joodse Geschiedenis in Nederland’, kwamen daarvoor binnen enkele dagen 125 lezers naar de site.
Vooruitlopend op het volgende boek van Reinjan Mulder’s uitgeverij Babel & Voss, getiteld Meer Oost, met 22 verhalen van schrijvers uit Amsterdam-Oost, ontstond er in de loop van oktober verder steeds meer belangstelling voor de speciale Babel & Vosspagina over dit boek.
De laatste onderwerpen waarvoor veel nieuw bezoek kwam, hadden te maken met de bekendmaking van de Nobelprijswinnaar voor literatuur begin oktober. Zowel een vroege herinnering aan Svetlana Alexijewitsch als het komische stuk over de te elfder ure geaborteerde feestpagina voor de vroegere Vlaamse kandidaat Hugo Claus trokken toen meer dan honderd bezoekers.
MEEST GELEZEN
Meest gelezen in Das Zahngold waren daardoor in oktober (met tussen haakjes hun positie in september):
1. (1) De dubbele bodems in Joost Zwagerman‘s Gimmick!
2. (6) Meer Oost – Het nieuwste boek bij Babel & Voss Uitgevers
3. (2) Hoe de Oba Oba light werd
4. (-) Nobelprijs 2015: Svetlana Alexijewitsch
5. (-) De geheime liefde van Mischa Hillesum
6. (-) Nobelprijs voor Hugo Claus – Gloriejaar compleet!
7. (-) Marli Huijer en Reinjan Mulder over hun boek Opnieuw Beginnen
8. (7) Conny Palmen over De vriendschap en Ischa Meijer: ‘Er bestaan nog geen boeken over verdriet’
9. (3) Antiquaar Wilma Schuhmacher (88): ‘Ja, ik ben er nog!’
10. (4) ‘De prullenmand van meneer Reve hoeven we niet’ – Herinneringen aan antiquariaat Schuhmacher
DE LEESPAARDEN
Van de veel én lang gelezen stukken (de ‘Leespaarden’) op de site valt op dat deze in oktober langer zijn gelezen dan gebruikelijk, met maar liefst tien stukken die – gemiddeld – meer dan 6 minuten leestijd kregen. Langst gelezen artikelen in Das Zahngold waren nu:
1. (8) Wat een tuttigheid – Lulu Wang’s Lelietheater revisited (gem. leestijd 18:45 min)
2. (re) Reinjan Mulder en Marli Huijer in het voetspoor van Heinrich Heine en Martin van Amerongen – Een nieuwe Harzreis (12:37)
3. (9) De ondergang van het Gymnasium in Tiel (11:15)
4. (-) Herinneringen aan ’t Vogelwater – bij de 75ste verjaardag van Elly de Waard (9:03)
5. (-) De Surinaamse romans van M.M. Schoenmakers (7:48)
6. (6) ‘Vallen op iemand die klopt’ – Een herwaardering van Cees Nooteboom’s Rituelen (8:48)
7. (re) ‘Alles moet echt zijn, alles moet kloppen’ – Interview met dichter J. Eijkelboom (6:48)
8. (-) De geheime liefde van Mischa Hillesum (6:26)
9. (5) De prullenmand van meneer Reve hoeven we niet – Herinneringen aan antiquariaat Schuhmacher (6:22)
10. (re) ‘Het uitgeversvak is zorgelijk, maar het is gelukkig niet meer mijn zorg’ – Interview met oud AP-hoofdredacteur Martin Ros (6:00)
Bron: Byte en Google Analytics. N=4.580 (pagina’s Google), 8.042 (bezoekers Byte) en 4.249 (unieke bezoekers Byte). De volgorde van de meest gelezen stukken is op Google Analytics gebaseerd, de aantallen op Byte Statsitics. Bij de ‘Leespaarden’ zijn, om vertekeningen te voorkomen, alleen de (44) stukken meegeteld die in oktober gemiddeld minstens eens per dag (>30) zijn bekeken. Drie stukken die al op de lijst meest gelezen stukken van de afgelopen 2 jaar staan, rechts op de pagina, over Jan van Anrooy, Nanne Tepper en het interview met Connie Palmen, plus twee pure recensies (van Jona Oberski’s Kinderjaren en Doeschka Meijsing’s Robinson) zijn evenmin meegeteld. Doel van de Leespaarden-lijst is te attenderen op soms minder populaire maar wel goed gelezen, grote stukken uit ‘Das Zahngold’.