De Mexicaanse fotografe Gertrude – ‘Trudy’ – Blom (1901-1993) is terug – De Leespaarden van de maand maart
Door onze mediaredactie
Opvallendste nieuwkomer in de ‘Leespaarden toptien’ van maart is het vorige maand al gesignaleerde profiel (plus interview) van de twintig jaar geleden overleden Zwitsers-Mexicaanse Gertrude (‘Trudy’) Blom. De nog tot op hoge leeftijd actieve documentair fotografe uit het hoog gelegen Mexicaanse grensstadje San Christobal de las Casas werkte jarenlang in het oerwoud onder de afstammelingen van de Maya’s. Eind december 1984, op een dag na 9 jaar voor haar dood, werd ze door Reinjan Mulder in haar huis ‘Na Bolom’ opgezocht en geïnterviewd. Het bijzondere stuk daarover stond enkele dagen na haar dood in NRC Handelsblad, bij wijze van necrologie. De afgelopen maanden werd het steeds vaker opgevraagd en alleen al in maart maar liefst 212 keer, en vaak zeer langdurig, waarmee het aan een wonderlijke comeback lijkt te zijn begonnen.
Daarnaast valt op dat er sinds het verschijnen van Marli Huijer’s nieuwe boek Discipline en het boek Kairos van Joke Hermsen steeds meer belangstelling komt voor het door Huijer samen met Reinjan Mulder geschreven essay Opnieuw beginnen. De gedigitaliseerde inleiding uit dit boek werd in maart voor het eerst meer dan honderd keer in een maand opgevraagd, en omdat het meestal intensief en tot het eind gelezen wordt, komt het nu, vijf jaar na verschijnen, binnen op plaats 10.
Een derde nieuwkomer zijn de vorig jaar opgedoken herinneringen van sergeant Antoni Mulder (1890-1963) aan de Eerste Wereldoorlog. Dat werd afgelopen maand nog maar net genoeg (31 keer) bezocht om in de toptien te mogen, maar omdat het vaak vrij lang (gemiddeld 13:20 min.) bleef openstaan, belandt het nu meteen op de eerste plaats.
Langdurig bestudeerd maar niet genoeg opgevraagd waren dit keer de recensie van Anna Enquists Het meesterstuk (22 keer bekeken) en twee uitgebreide literaire interviews uit de jaren negentig, met Connie Palmen over De vriendschap en Ischa Meijer (26 keer) en met Helga Ruebsamen over het Berlijn van haar vader (30 keer). Wellicht komen ook deze stukken de komende maanden nog eens boven de streep uit, maar de best gelezen stukken uit Das Zahngold zijn nu:
1. (-) Antoni Mulder: Patroonbanden vullen – Nederland mobiliseert, herinneringen aan de zomer van 1914
2. (re) De geheime liefde van Mischa Hillesum
3. (re) ‘Alles moet kloppen‘ – Interview met de Dordtse dichter Jan Eijkelboom
4. (10) Nazi-kunst in het Gemeentehuis? De zaak Jan van Anrooy
5 (-) Bearing Witness – Profiel van de Mexicaanse fotografe Trudy Blom (1901-1993)
6. (re) Tim Krabbé: ‘Ik schrijf geen thrillers‘ – interview bij de Gouden Strop voor Vertraging
7. (3) Lulu Wang’s Lelietheater revisited
8. (-) Hoe Cees Nooteboom met Het volgende verhaal wraak nam op de CPNB
9. (re) Hoe zou het toch met Martin Ros gaan?
10. (-) Marli Huijer en Reinjan Mulder: Opnieuw beginnen
Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (47) stukken die de afgelopen maand minstens één keer per dag (>30) zijn opgevraagd, gekeken hoe lang ze gemiddeld gelezen zijn. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van februari. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk eerder op de top-tien voor, maar niet in februari 2014. Niet meegeteld zijn ‘Zij leerde Geldermalsen dansen’, over Hanna Mulder-Hulscher, en de stukken over Tessa de Loo en Gerrit Komrij, die al te vinden zijn in de rubriek ‘Meestgelezen’, rechts op de openingspagina. Bron: Google Analytics en Byte. N=2.722 (Google)/7.536 (Byte)/3.049 (unieke bezoekers)