‘Best’ gelezen in januari 2013: de opmars van Tessa de Loo
Door onze mediaredactie
De vele lijstjes met best verkochte boeken waarmee wij worden overstroomd doen bijna vergeten dat het er uiteindelijk niet om gaat hoeveel boeken er verkocht zijn, maar hoeveel er zijn gelezen. En: hoe goed. De afgelopen maanden heeft Das Zahngold een paar keer aandacht besteed aan artikelen op de site die recent veel waren opgevraagd. Niet om ons op de borst te kloppen, maar om te wijzen op oudere en vaak ook wel interessante artikelen.
Maar zijn dat ook de artikelen die het best gelezen zijn? Misschien werden ze wel bezocht omdat er bepaalde zoektermen in voorkwamen of omdat ze de site openden. Daarom doen we het deze keer iets anders. Welke van de veelvuldig opgevraagde artikelen zijn in januari het best gelezen? Dat blijken te zijn:
1. Mijn maanden met Aqua Paradise (slot), 2011/2013 (gem. leestijd 2:17 min.)
2. Tien jaar uitgeverij Augustus en de ondergang van J.M. Meulenhoff, 2011 (gem. 14:24)
3. Uitgeverij Meulenhoff spuit weer modder – knollen voor citroenen, 2011 (id. 7:17)
4. Interview met Tessa de Loo over de ontvangst van haar boek De Tweeling, 2012 (2:33)
5. Wat een tuttigheid – Het lelietheater van Lulu Wang, 2012 (3:05)
6. Leon de Winter schrijft literatuur – recensie van De ruimte van Sokolov, 1992 (5:58)
7. Een historische noodgreep – ‘The making of’ Connie Palmen, 2010 (1:41)
8. Een nieuwe Harz-reis – in het voetspoor van Heine en Van Amerongen, 2010 (8:43)
9. Een rauwe stem uit het diepe noorden – bij de dood van Nanne Tepper, 2012 (5:22)
10. De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel, 2008 (3:35)
Om tot deze best-gelezen-lijst te komen is eerst een selectie gemaakt van stukken die in januari vaker dan 30 keer werden opgevraagd (d.w.z. gemiddeld minstens één keer per dag), en van deze (42) artikelen is vervolgens gekeken hoe lang ze die maand (gemiddeld) bekeken zijn. Die leestijden vermenigvuldigden we met het aantal keren dat ze waren bezocht en zo ontstond de nieuwe schaal: de (indirecte) kwaliteits-schaal.
Wat in deze vernieuwde lijst als eerste opvalt, is de opmars van enkele oudere stukken over gevestigde auteurs: in de eerste plaats Tessa de Loo en daarnaast Leon de Winter en Lulu Wang. De spreekwoordelijke kniesoor zou kunnen opmerken dat het lange lezen in deze artikelen nog niet hetzelfde is als goed lezen, en daar heeft hij gelijk in, maar de combinatie van veel en lang lezen levert wel een bruikbare indicatie op voor goed lezen. Bruikbaarder in ieder geval dan het aantal keren dat een artikel geopend wordt. Hoe langer iets wordt gelezen dat vaak is opgevraagd, des te beter zal men dat gemiddeld in zich opnemen.
Ook zou iemand kunnen opmerken dat deze telling geen rekening houdt met gebruikers die een artikel, om wat voor reden dan ook, een half uur of langer ‘open’ laten staan. Maar daartegenin kan worden aangevoerd dat het hier steeds om hogere aantallen gaat. Natuurlijk kan iemand een keer een artikel vergeten af te sluiten, maar het zou wel erg toevallig zijn als in de loop van een maand steeds hetzelfde artikel blijft openstaan.
Ter vergelijking nu de top-tien volgens de oude methode, die uitgaat van het aantal page-views in een maand. Ook daar eindigt het stuk over Aqua Paradise erg hoog. De oorzaak daarvan is natuurlijk dat op 15 januari een lange TV-uitzending van Tros Opgelicht aan het onderwerp werd gewijd, waarna de site er in enkele dagen een paar honderd nieuwe bezoekers bijkreeg die speciaal voor Aqua Paradise kwamen.
Verder valt op dat ook hier het interview met Tessa de Loo over De Tweeling, the making of Connie Palmen en de recensie van Lulu Wang’s Lelietheater hoog scoren. Deze drie stukken worden niet alleen heel vaak door mensen opgevraagd, maar die blijven er ook nog eens lang in doorlezen.
Daarnaast zijn er ook enkele opvallende verschillen met de nieuwe lijst. Zo ontbreken in de oude lijst het mooie stuk uit De Groene Amsterdammer over Heinrich Heine’s Harzreis, de prikkelende NRC Handelsblad-recensie van Leon de Winter’s roman De ruimte van Sokolov, alsmede drie nog altijd veel (en goed) gelezen stukken over Nanne Tepper, Sander Knol en uitgeverij Meulenhoff. Die drie stukken moeten het kennelijk mede hebben van hun lange leestijden.
In plaats daarvan bevat de lijst volgens de oude methode wel een nieuw stuk over het binnenkort te verschijnen B&V-boek van Nicol Ljubic, de recensie van Tessa de Loo’s Tweeling, het komische item over Robert Vuijsje op het Libris-diner, plus twee oudere populaire stukken over de Eerste Wereldoorlog. Deze stukken moeten het dus meer van hun massale publiek hebben dan van een grondige bestudering.
Volgens de oude methode zou de top-tien over januari 2013 als volgt hebben geluid:
1. Mijn maanden met Aqua Paradise (slot), 2011/2013
2. Interview met Tessa de Loo over de ontvangst van haar boek ‘De Tweeling’, 1994/2012
3. Een historische noodgreep – The making of’ ‘Connie Palmen, 2010
4. Het beest van het Zwarte Woud, de nieuwe roman van Nicol Ljubic, 2013
5. De dodelijke draad in Zeeuws Vlaanderen, 2009
6. Hij was het! – Hoe Arnon Grunberg opnieuw begon, 2008
7. Wat een tuttigheid – Het lelietheater van Lulu Wang, 1997/2012
8. Scenes uit de bezette Ardennen – Vouziers tijdens de Eerste Wereldoorlog, 2011
9. De NRC-recensie van Tessa de Loo’s roman De Vreemdeling, 1993
10. Libris diner (4) – het cordon om Robert Vuijsje, 2009
Op 11, 12, 13 14 en 15 eindigen in de lijst volgens de oude methode verder nog stukken over resp. Cees Nooteboom (2012), Babel & Voss Uitgevers (2012), Sander Knol (2011), Haus Jungbrunnen (2013) en – nu al! – het twee dagen geleden ge-update allereerste interview met de Poëzieweek-dichteres Anna Enquist (1992/2013).
Het wachten is nu op een systeem dat ook van boeken kan aangeven, welke titels de afgelopen tijd het meest én het best gelezen zijn.
Met het oprukken van het e book hoeft dat niet meer zo lang op zich te laten wachten.
Bron: Google Analytics en Byte Webhosting. N=21.818 (pages)/7.359 (bezoekers)/2.699 (uniek). Google Analytics telt, anders dan Byte Webhosting, doorgaans slechts een deel van het bezoek. Byte webhosting registreert echter weer geen bezoektijden, zodat voor de eerste lijst een combinatie van beide tellingen is gebruikt.